Јадовник

Потенцијални парк природе

Манастир Милешева

Културно добро од изузетног значаја

Грчко гробље у Хртима

Културно добро на листи светске баштине

Видиковац на Соколици

Све је ту за твој савршен дан...

Џамија у Хисарџику

Куран стар преко 500 година

Манастир Куманица

Симбол Пријепољске духовности

Ибрахим-Пашина Џамија

Једна од најстаријих џамија у Санџаку

Камнена Гора

Саврешено место за одмор

Свети бор

Чудо природе старо пола миленијума...

Слике популарних знаменитости у Пријепољу

уторак, 14 март 2017 20:45

ТОП НА ОБНОВЉЕНОМ "ЖЕСТИВАЛУ"

Написао
Оцените овај чланак
(0 glasova)

Туристичка организација Пријепоље наступила је у оквиру обновљеног регионалног фестивала природних ракија “Жестивал”. Ужичани су у Хали спортова угостили 13 овдашњих афирмисаних породичних дестилерија, као и 26 малих газдинстава, са укупно 77 узорака ракија од разног воћа.

У недељу, 2. октобра 2016. године највише признања припало је познатим излагачима. Награду за најбољу ракију фестивала добила је „ББ Kлековача” из Бајине Баште за клековачу јачине 43 степена.

Предузеће „РБ Глобал”, које прави и извози „Стару соколову ракију”, добило је неколико медаља, а највишу оцену за шљивовицу препеченицу. Данко Пузовић и Раде Веруовић из Пријепоља истакли су се по ракији препеченици од шљиве, а браћа Томашевић по ракији лозовачи. Косјерићка „Дестилерија Зарић” освојила је награду за најбољу ракију од малине, а примећена је и „виљамовка” ариљске „Златне бисерке”. Од мање афирмисаних произвођача три медаље добио је млади домаћин Горан Јараковић из Биоске.

Будући да је “Жестивал” осмишљен као дегустација ракија и помоћ домаћинима који желе да започну успешан ракијски породични посао, овде су представљени и други производи. Своје казане приказао је ваљевски казанџија Павле Ћебић, ручно прављену бурад Мирко Ковчић из Рожанства, који их прави седам деценија, земљано посуђе грнчарија Никитовић из Злакусе, а били су ту и хотелијери који су с ракијашима уговарали куповину, штандови општина са овог подручја и Института за воћарство из Чачка.

Према речима председника Организационог одбора Бранислава Митровића реч је о привредно-туристичкој манифестацији:

- Циљ фестивала није да се промовише алкохолизам, нити пијење ракије, јер и они који уживају у доброј воћној ракији кажу да се она не пије, већ дегустира. Ми сматрамо да је наша шанса у пољопривреди, а кључна реч за справљање добрих ракија јесте традиција.

Одржана су и предавања о производњи и промету ракије на којима су искуснији давали савете новим произвођачима. Организатори ове манифестације су Град Ужице, Регионална привредна комора, Регионална развојна агенција, Пољопривреда саветодавна и стручна служба Ужице, Туристичка организација регије Западна Србија и Пословни клуб Западне Србије.

Прочитано 894 puta

Конаци Манастира Милешеве

Коначиште мотел "Грбо"

Коначиште Путник-Јабука

Планинарски Дом- Сопотница