Рафтинг

Река Лим настаје у подножју Проклетија као отока из прелепог Плавског језера на 999 метара надморске висине. Њена највећа клисура је између Добракова и Бродарева. Тече дужином  од 174 км и протиче кроз Плав, Андријевицу, Беране, Бијело Поље, Пријепоље, Прибој и Рудо. У подножју Медвеђе свој пут завршава као притока Дрине.

Река Лим интересантна је по томе  што се на малом простору налазе значајни туристички потенцијали. У њеном току смењују се клисуре и кањони, високе литице сивог кречњака, водопади, извори и врела, пећине и питоме котлине, станишта биљних и животињских врста. Лим са обилном количином воде, повољном температуром (лети око 20˚Ц ) и богатством разноврсне рибе пружа повољне услове за  рекреацију, кајакаштво, сплаварење и рафтинг. Од 2000-те године, када се укључује у понуду  сплаварење, река Лим је привукла велики број заљубљеника речних изазова.

Туристичка организација Пријепоља у сарадњи са локалном туристичком агенцијом нуди организоване дводневне програме под слоганом "За твој савршен дан“ у којима се уз обилазак Сопотнице нуди и рафтинг Лимом.

ИСТОРИЈАТ РАФТИНГА

Јуна 2000-те године у склопу својих активности „ПСК“ (Планинарско-скијашки клуб Коловрат) организовао је прво сплаварење на Лиму од Плава до Пријепоља у трајању од четири дана. Прва етапа: Плав-Беране, друга етапа: Беране-Бијело Поље и трећа етапа: Бијело Поље-Пријепоље. Регата се одржавала од 16. до 18. јуна. Учешће у првој регати узело је 56 људи, махом планинара из Београда, Новог Сада, Лајковца, Бијелог Поља и Пријепоља. Сплаварило се са половичном опремом и гуменим војним чамцима. Упознајући се са чарима и буковима Лима одлучили смо да наставимо са акцијом тако да је регата почела да се одржава сваке године и прешла је у традицију. Та манифестација има спортско-туристички карактер и одржава се последње седмице маја где учешће узима све већи број људи како из градова на обалама Лима тако и рафтера из целог региона и иностранства.

Букови Лима постали су чувени и ван оквира наше земље, међу којима можемо истаћи: "тифран мали и велики“, "куманички бук“, "ћамилов бук“ и деоница Плав-Мурино која никог не оставља равнодушним. За Лим можемо слободно рећи да је постао носилац развоја рафтинга и сплаварења у Србији и Црној Гори.

ЕУРО КУП

По први пут у Србији 2007. године одржао се Европски куп у рафтингу и регионална лига. Организација је поверена наутичком клубу "Лиман" као оснивачу регионалне лиге. Од стране званичника Светске рафтинг федерације одобрено је организовање Европског купа на истом такмичењу, чиме овај догађај поред регионалног има и европски значај.

По оценама стручњака река Лим задовољава све потребне услове за организовање такмичења. Различита конфигурација терена дозвољава организовање свих дисциплина у рафтингу (слалом, спуст, спринт и "head to head“) што је реткост у свету. Обично се у зависности од терена организује по нека од ових дисциплина. Евро куп се одржао по правилима Светске рафтинг организације и такмичило се у мушкој и женској конкуренцији.  

За оне који желе да осете адреналин, а не баве се професионално овим спортом, у Пријепољу постоје три  рафтинг клуба који туристе упознају са чарима Лима и овог спорта.

Рафтинг клуб „ Симо “  +381 (64) 15 69 763

Рафтинг клуб „ Лим – Лучице “  +381 (33) 714 595; +381 (65) 55 06 843

Рафтинг клуб „ Лимски  Бук"  +381 (62) 758354