Брдски бициклизам

Бициклизам је један од спортова који ангажује највећи број мишића нашег тела. Планински бициклизам је спорт у коме се бициклом вози преко тзв. „offroad“, односно путева као што су шуме, брда, планине, колски путеви, паркови, пољане. За то се може користити планински бицикл или хибридни бицикл. Заједничко свим брдским бициклима су широке гуме са крампонима, широке и ојачане цеви рама и суспензија на предњој виљушци.

У западним земљама, одакле је стигао код нас, брдски бициклизам је веома популаран спорт и у њега се доста улаже. Велики број трка у сезони, маратона, ревијалних и рекламних вожњи и трка у добротворне сврхе су начини на који се ови бициклисти труде и успевају да привуку велики број људи који су окренути природи, спорту и здравом телу и духу.

Први mountain bike је одржан у Калифорнији раних осамдесетих година прошлог века. Од тада је дисциплина веома расла, у свим аспектима. Први светски шампионат је одржан 1990. Светски куп се одржао наредне године.

Mountain bike догађаји су подељени у две широке фамилије: Cross-country и Downhill.

ПОНУДА У ПРИЈЕПОЉУ: Постоји уређена бициклистичка стаза Златар - Водена пољана - Косатица - Манастир Милешева - центар Пријепоља у дужини од 22км.

На простору Камене Горе постоји уређена кружна тура око брда Прибојне у дужини од 9км.

biciklizam2

Већ две године за редом, Туристичка организација Пријепоља учествује у организацији великог маратона "Бициклом кроз Србију и Црну Гору", где се за шест дана прелази траса од Краљева до Пивског језера.