Пешачење у природи

Ако волите шетњу по природи, Пријепоље је право место за вас. Нуди више локација за шетњу, на којима можете упознати и друге благодети овог краја. Приуштите себи одмор од градске буке и смога и уживајте у чистом ваздуху, прелепој природи.

 

У Каменој Гори постоји маркирана стаза од 80 км. Шетајући њеним пропланцима наићи ћете на више извора хладне питке воде где се можете освежити. Шетњом по овој планини, која је званично проглашена ваздушном бањом, одморићете своја плућа и напунити се позитивном енергијом која је карактеристична за људе из овог краја.

Сопотница има маркирану стазу од 100 км која обухвата и кањон Милешевке. Видећете предивне водопаде, кањон реке Милешевке, манастир Милешево. Кањон Милешевке је једно од ретких места у Србији где има Панчићевих оморика на чијим врховима можете видети Белоглавог супа, лешинара који је на изумирању. Ако су две овако ретке врсте успеле да опстану баш у овом крају, то је довољан разлог да и ви прошетате овом стазом и уверуте се у посебност овог краја.

Поред ове две стазе овде постоји још места која су погодна за шетњу, Побјеник, Златар, Јабука.

А да не бисте размишљали да ли ћете се снаћи на стазама и да бисте се потпуно препустили уживању, кроз стазе ће вас водити лиценцирани водичи. На вама је само да дођете и уживате!

ЕВРОПСКИ ПЕШАЧКИ ПУТ Е-7

Европска пешачка асоцијација је Србију убацила на мапу путева Е4 и Е7. Први иде источном, а други западном Србијом, а коридори су веома добро прилагођени туристима и планинарима.

Европски пешачки коридор Е4 полази од Гибралтара и протеже се преко Пиринеја и језера Констанца и Балатон, до Србије где на источној страни почиње код Кањиже. Траса води преко Царске баре, Београда, Ђердапа до кањона Јерме, где прелази у Бугарску и пут даље наставља у правцу грчког острва Крита све до Кипра.

Коридор Е7 почиње на Канарским острвима у Атлантику, па се преко Медитерана, Андоре и Француске, протеже дуж италијанског језера Гарда и јужне Мађарске. Западна варијанта кроз Србију полази од Палића, па преко Бача, Новог Сада, Засавице, Рајца и Златибора, наставља се до Сопотнице, Ђавоље Вароши и Власине, па све до најјужније планине Дукат и даље у Бугарску.

Европски пешачки коридори се налазе само у природи и имају у околини важне културно-историјске споменике, планине и бање, а сви пешаци морају да уз коридоре имају приступ одличним изворима хране и смештаја. 

Траса пешачког  пута Е7 пролази кроз територију општине Пријепоље и представља нову врсту туристичке, рекреативне, спортске и образовне инфраструктуре.
Обележеним пешачким путем кроз општину Пријепоље пролазиће људи  који желе да упознају културу овдашњих становника, њихову традицију, природне лепоте и нетакнуте пределе (Камена Гора, Бабине, Јабука, Страњани, Сопотница, Косатица, Орашац, Милаковићи, Црквени Тоци) као и културно историјске споменике овог краја (манастир Милешево).

pesacenje2