Сопотница

Сопотница се налази у југозападном делу Србије. Удаљена је око 315 км од Београда и 17 км југоисточно од Пријепоља. Налази се на око 1000 метара надморске висине. У изворишном делу река прави небројене мање водопаде са којих се вода сакупља у три већа тока. Водопади који од њих настају најатрактивнији су, а високи су преко 20 метара.

 

Вода која се прелива преко неколико нивоа наслага сиге у виду водопада и распрскава у ситне водене капи око водопада образује појас освежавајућег ваздуха који повољно утиче на госте и њихово расположење. Вода реке Сопотнице је питка.

Уз водопаде, занимљива туристичка атракција Сопотнице воденице и ваљарице, где се некада млело жито и ваљала сукна.

Село Сопотница је познато по добрим млечним производима, планинској јагњетини, питама од зеља, сира, хељде и меду. Посебан специјалитет српских домаћинстава који се путнику намернику нуди је ракија од дивљих крушака, као и ракије „шљива“ од шљива пожешких и „јабуковача“ од слатких јабука. Специјалитет бошњачких (муслиманских) домаћинстава је „сите“-воћни сируп од најквалитетнијих слатких крушака, јабука и другог воћа. „Водника“ је воћни сок од дивљих крушака, зукви, клеке, трњина и глога, а специјалитет је и српских и бошњачких домаћинстава.

 

DSC 0290  DSC 0907

Нека домаћинства се баве израдом дрвених качица за сир и кајмак, карлица за разливање млека, дрвених кашика и другог посуђа. У скоро сваком домаћинству могу се наћи производи од вуне: џемпер, чарапе, рукавице, шал, торбице, капуљаче и др.

Сопотница има многе пешачке стазе, које омогућују туристима да уз шетњу на свежем планинском ваздуху разгледају прелепе природне пределе, да беру лековито биље и јестиве печурке.

Ипак, оно што на сваког посетиоца оставља највећи утисак је гостољубивост ових горштака и осмех који ни за моменат не нестаје са њихових лица.

У Сопотници за госте теку 'мед и вода' и још пуно тога.

Уредбом Владе Републике Србије, Сопотница је крајем 2005.године проглашена за споменик природе.

 

DSC 0946  reka Sopotnica

.

"Дај нам Боже, воду"

Историјско наслеђе и природне могућности Пријепољског краја су одлична основа за развој туризма. На 15 километара од града је Јабука са меморијалним простором, а Бабинска висораван, Каменогорске површи са леве стране Лима, као и простор Златара и Јадовника, дају могућност планинском туризму каквог мало који крај у Србији има. На другој страни, кањон Лима и његових притока, Милешевке, Сопотничке реке и Дубочице, изузетно је богат флором и фауном, што пружа шансу лову и риболову.

Међу природним лепотама посебно се издваја Сопотница. Њени чудесни водопади, на надморској висини од преко хиљаду метара, нешто су што ретко ко у свету има. Као да се сад господ Бог испео на Јадовник и просуо хрпу бисера - тако се речица Сопотница, која ту извире, грана у неколико већих и мањих водопада, односно речица и поточића, правећи своја мала корита низ стрме литице и белу завесу од милиона капљица сопотничких водопада.

По легенди, први становници у овом селу доселили су се са безводне Пештери, али је врело покрај кога су се сместили убрзо пресушило. Разочарани због зле судбине која их прати, новодошлице реше да иду даље у потрази за водом. Последње ноћи пред сеобу јави им се неки чудесан глас испод Јадовника и упита их: "Бирајте људи шта да вам поклоним, воду или срећу"? Сељаци су у глас повикали: "Воду, воду нам подари, а срећу ћемо ако бог да, сами стварати". Тако је бар према легенди потекла вода на све стране.

 

sopotnica 0019  Sopotnica1

1ispod vodopada 029 c   2DSC 0995

3Sopotnica 16   4Sopotnica6