Некадашња сватовска трка коња а данас манифестација дуга 54 године која окупља пре свега љубитеље коња али и добрих сеоских игара које враћају у прошлост и буде лепе успомене.
И ове године традиционално 1. маја, Боретино брдо било је место одржавања Kомаранске кошије. Манифестацију је отворио члан општинског већа Марко Шљукић а присутнима се обратио и в.д. директора Туристичке организације Пријепоље Петар Васиљевић која је и покровитељ ове манифестације уз подршку општине Пријепоље и месне заједнице Орашац. Добродошлицу присутнима који су се окупили у великом броју, пожелео је и председник организационог одбора Наил Мухотић. Такмичари су се поред трке коња у две категорије борили и у дисциплинама скок у даљ, крос и бацање камена са рамена и остварили следеће резултате:

Брдско – планинска трка:

  1. Грло „Мистрал“ власника Вука Бошковића
  2. Грло „Ласта“ власника Рифата Планића
  3. Грло “ Дора“ власника Рејхана Планића.

Заједничком одлуком организационог одбора и такмичара, прву награду у ГЛАВНОЈ KОЊИЧKОЈ ТРЦИ поделили су власници грла, Ирена Планић и Дзанко Бјелак.

Kрос:

  1. Амер Бјелак
  2. Мерис Шиљевић
  3. Самир Мандал.

Скок у даљ:

  1. Махир Жиговић
  2. Ермин Синанчевић
  3. Маид Прељевић.

Бацање камена са рамена:

  1. Аднан Синанчевић
  2. Адис Синанчевић
  3. Елдин Синанчевић.

Честитке свим учесницима а посебно победницима којима су поред вредних новчаних награда додељене и дипломе и пехари.

„Активност је подржана у оквиру пројекта “Промовисање економске диверсификације у руралним подручјима југоисточне Европе (SEDRA II) – Изградња капацитета ланаца вредности у пољопривреди и руралном туризму кроз промовисање могућности запошљавања“ коју спроводи SWG у партнерству са GIZ“.