ПОЧЕТНА » Култура
a

Култура

ДОМ КУЛТУРЕ • ПОЗОРИШТЕ • БИБЛИОТЕКА

Дом културе Пријепоље

Дом културе отворен је 4.јула 1979.године под именом Дом револуцијеа саграђен је средствима грађана. Дом културе располаже са малом салом (200 места) за организовање научних скупова, књижевних вечери, трибина, дечјих позоришних представа, луткарских представа итд. Велика сала (600 места) за одржавање позоришних представа, филмских, оперских, балетских, концерата забавне и народне музике, хорских и клавирских програма, промоција, помоћним трибинама од 444 места која служе за праћење наведених програма, великим и малим салоном за различите намене, курсеви енглеског језика, теретана, атеље, велики холови на спрату и приземљу, са фонтанама, скулптурама, мозаиком и сликама легата Милешевске сликарске колоније које украшавају тај отворени део Дома културе.У оквиру Дома културе је мала и велика галерија,ликовна школа,школа фолклора, школа плеса као и књижевни клуб. Дискотека са бифеом може да прими 1000 посетилаца. Све се то налази на површини од 4500 м2 на ушћу Милешевке у Лим уоквиреној дивним парком. Основна делатност је ликовна, позоришна, музичка, филмска, образовно научна са издавачком и програми на босанском језику. Претходних година у Дому културе Пријепоље се одржавају различите културне манифестације (смотра народног изворног стваралаштва – МОСТОВИ БАЛKАНА , ДЕЧУРЛИЈАДА, БУМ- ФЕСТ идр) , које привлаче велики број посетилаца , од приказивања филмских пројекција , преко наступа многих позоришта из земље и региона , изложби којих је сваке године све више и више (позната дела аутора из целог света) , промоцијама књига и сличних дешавања током целе године.

033/711-566, 711-185
Е-mail: domkulturepp@gmail.com
www.dkp.rs

ПОЗОРИШТЕ

У оквиру Дома културе ради аматерско позориште које је своју прву позоришну премијеру приказало пре 37 година.
Позоришне представе у изведби аматерског позоришта Дома културе редовно учествују на фестивалима у земљи И окружењу.
Дом културе је И домаћин Фестивала аматерских позоришта Западне Србије, на ком учествују Аматерска позоришта Златиборског, Мачванског и Kолубарског округа, који се у обновљеном формату одржава од 2011. године И који представља наследника једног од три регионална фестивала аматерских позоришта одржаваних све до 1997. године.

033/711-566, 711-185
Е-mail: domkulturepp@gmail.com
www.dkp.rs/sr-yu/pozoriste-i-film

Библиотека „Вук Караџић“

Библиотека „Вук Караџић“ jе јавна библиотека и најстарија установа из области културе у Пријепољу. Пружа услуге за око 4.500 читалаца. Располаже фондом који броји око 120.000 јединица грађе профилисаним да задовољи потребе најразноврснијих корисника. Поред актуелног и богатог избора домаће и стране књижевности, фондови библиотеке обухватају научно-популарну и стручну литературу из друштвених, природних, примењених наука, као и информационих технологија и уметности.
У оквиру електронске читаонице корисницима је доступан сервис КоБСОН са приступом најзначајнијим страним научним часописима и базама података. Од 2008. године Библиотека је пуноправни члан система COBISS.RS, а од 2016. године део је Академске мреже Републике Србије.

Програмски садржаји усмерени на популарисање књиге, читања и библиотечке делатности намењени су широкој публици и огледају се у организовању књижевних манифестација, трибина, округлих столова, радионица, литерарних конкурса, као и научних и стручних програма.

Рад библиотеке организован је кроз Опште одељење за одрасле кориснике и Одељење стручне књиге, Дечије одељење, Одељење завичајних, посебних фондова и периодике. У њеном саставу је огранак Месна библиотека „Стеван Томовић“ у Бродареву и Мобилни информациони и комуникациони центар Инфобус (МИКЦ Инфобус) са стационарним пунктом при Служби за психијатријске болести Опште болнице у Пријепољу.

Фонд  Завичајног одељења садржи вредну збирку књижне и некњижне грађе која документује и баштини свеукупне аспекте живота шире територије пријепољког краја. Као посебне целине у оквиру овог фонда чувају се легати архитекте проф. др Оливера Минића, културног посленика Бранка Зејака, академика проф. др Петра Влаховића, те поклон збирке проф. Мухамеда Челебића, економисте Миодрага Драгише Радовића, а у дигиталној форми научни радови и приватна архива др Муневере Хаџишеховић.

Са циљем да се омогући што шира доступност грађе Завичајног одељења, у складу са развојем савремених технологија и дигитализације културног наслеђа, формирана је Дигитална библиотека завичаја. Чине је колекције дигитализованих  књига, новина и часописа, рукописа, фото-грађе. Нарочита пажња поклоњена је дигитализацији штампе као свеобухватном и аутентичаном извору информација о овом крају – дигитализовани су бројеви листа Санџак (1932-1935), Рашка (1935-1936), Нови Санџак (1937-1938), листа Полимље / Глас Полимља. Дигитална библиотека завичаја развија се додавањем нових садржаја како би се адекватно и дугорочно допринело афирмацији културног наслеђа и свих идентитета са овог простора.

Један од заштитних симбола пријепољске библиотеке свакако је њена покретна библиотека Инфобус (Мобилни информациони и комуникациони центар), која је почела са радом 2003. године као пројекат Библиотеке „Вук Караџић“ и Народне библиотеке Србије. Намењен је свим становницима пријепољске општине који због удаљености насеља и села у којима живе не могу да користе услуге Библиотеке. Поред позајмљивања библиотечке грађе, у оквиру Инфобуса се реализују различити програми. Посебна пажња поклања се раду са децом и ученицима, који су најбројнији корисници услуга Инфобуса, и сарадњи са предшколским институцијама и школама.

Од 2021. године у саставу библиотеке налази се и легат посвећен Петру Влаховићу. Вредна књижевна и документарна грађа је на располагању корисницима библиотеке, али пре свега научницима, јер највећи део легата чини стручна литература.

 +381 33 712 960
Е-mail: info@biblioteka-prijepolje.rs
www.biblioteka-prijepolje.rs

Facebook
WhatsApp
Email