ПОЧЕТНА » Манифестације
a

Манифестације

За твој савршен дан

Kомаранска кошија

“Kомаранска кошија“ је манифестација која представља наставак некадашњих сватовских трка коња, који су овуда пролазили водећи сватове а најбржи су добијали дарове. Ово је манифестација са дугом традицијом и из године у годину поприма све већи значај. Сваког 1. маја, поред локалних, овде дођу посетиоци и из других градова Србије, са севера Црне Горе и из Босне и Херцеговине. Осим трка коња одржава се такмичење у скоку у даљ и бацању камена са рамена. Још једна предност и додатни разлог због ког бисте требали да посестите овај догађај су још довољно неистражене пећине “Kуртова јама” и “Петња”, са сталактитима и предивним спектром боја.

01. мај,
МЗ Орашац, Боретино брдо

Скокови у воду “Меморијал Пајо Потежица”

Окомита стена, шљунковито приобаље, мирни токови реке Лима и густи сплетови листопадних крошњи атрибути су плаже у Петровцу, на којој се сваког лета традиционално, одржава такмичење у скоковима у воду. Ову спортско – рекреативну манифестацију афирмисали су становници насеља Старо у Великој Жупи који су својим амбицијама и свесрдним залагањем успели да једно локално купалиште претворе у престижни спортско – рекреативни и туристички полигон који је крупним словима уписан у карту најзначајнијих скакаоница на тлу бивше Југославије. Скокови у бистру воду Лима одржавају се још од 1998. године и сваке године су све масовнији, атрактивнији и значајнији како за Пријепоље тако и за Србију. Скокови су добили назив Меморијал Пајо Потежица, после његове смрти, јер је он један од најзаслужнијих за њихов настанак.

Скакаоница у Петровцу, висока је 16 метара и представља изазов за најбоље скакаче са простора некадашње СФРЈ. Призор и атракције које изводе “летачи у ваздуху”, њихов лет и спуст у смарагдна пространства Лима, заиста су вредни пажње.

Август,
Плажа „Петровац“, Лучице

Михољски сусрети села

Село Косатица је домаћин одржавања ове манифестације на којој се окупљају становници пријепољских подзлатарских села. Циљ манифестације је обогаћивање друштвеног живота становништва на селу, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа.  На једном месту представља се традиција и обичаји различитих култура које се преплићу на овом подручју кроз изворно певање, спортска надметања и излагање аутентичних домаћих производа.

Септембар,
Село Косатица

Уметничка колонија „Милешева“

У Дому културе се од 1973. године одржава уметничка колонија „Милешева”, на којој се под окриљем Белог анђела окупљају уметници из Европе и Света. У току петнаестодневног боравка уметници се инспиришу средњовековним сликарством манастира Милешеве и великим богатством мотива овог краја. Пријепоље се тада, уз манастир Милешеву, претвара у део српског, балканског и светског културног простора, јер је Милешева културно-историјски споменик светског значаја, а њен Бели анђео симбол сликарске уметности. Након боравка уметници један свој рад поклањају културно-уметничкој галерији Пријепоља.

Јун,
Пријепоље

Мостови Балкана

Мостови Балкана – је смотра изворног стваралаштва балканских народа. Ова манифестација представља наставак традиционалне смотре “Сопотнички извори” која је током 13 година свог трајања окупљала фолклорне ансамбле, певачке групе и инструменталисте из различитих крајева Србије. Програм фестивал чине песме, посебно старо традиционално полифоно певање, као и други облици вокалног извођења заступљени у традицијама народа са ових подручја и са подручја земаља из којих учесници долазе; инструментална свирка на различитим типовима традиционалних инструмената итд. Манифестација се одржава 2. августа у селу Јабука код Пријепоља. 

02. август,
село Јабука

Лимски дарови

Пријепоље је град река, зато су још једном искоришћене предности Лима и Милешевке и на њиховим обалама се организује једна од најлепших и најпосећенијих манифестација код нас. Манифестација је јединствена у свету, једино је Пријепоље одлучило да ода признање својим најбољим зетовима, а има их много, из разних крајева света. Сви они се сваког августа окупе у Пријепољу да се боре за титулу а није им лако, јер један од основних услова да уђу у конкуренцију је препорука таште. Поред бирања најбољег зета од 2022. године бира се и најбоља пријепољска снајка.

Да би атмосфера била потпуна, поред зетовијаде се врши и избор најбоље рибље чорбе а у котлићима се осим рибе крчка и умеће, вештина и жеља сваке екипе да понесе епитет најбоље, затим регата Лимом, одбојка на песку а све уз веселе звуке тамбураша.

Август,
Пријепоље

Међународни Kуп у спортском риболову

С обзиром да постоје идеални услови, најлепша река као и изузетан географски положај, риболовачко удружење “Лим” из Пријепоља у сарадњи са ТО Пријепоље организује сваке године у јулу месецу Међународни куп у спортском риболову. На манифестацији се појављује двадесетак екипа са простора бивше Југославије које се такмиче у спортском риболову, са жељом да ово место прерасте у риболовачки центар Србије а касније и шире. Такмичење се одржава на риболовачкој стази на Потпећком језеру.

Јул,
Лим, Пријепоље

Лимска регата

Лимска регата – сплаварење Лимом од његовог изворишта из Плавског језера до ушћа Милешевке у Лим, одржава се сваке године задњег викенда маја. Регата окупља велики број сплавара из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине жељних адреналина. Поред добре забаве, ово сплаварење је и одмор за очи, јер ћете са реке видети живописне пределе, Лимске долине. Регата је дала велики допринос развоју екстремних спортова који су тренутно у експанзији и одржава се на деоници дугој 134 km у три етапе: Плав – Беране, Беране – Бијело Поље, Бијело Поље – Пријепоље.

Задњи викенд у мају,
Плав, Беране, Бијело Поље, Пријепоље

Косачка моба

Манифестацију организују УГ „Мајкина душа“ и МЗ Камена Гора. Манифестација поред
такмичарског за циљ има враћање из заборава народних обичаја некада веома важне за економски и социјални део живота на селу. Након мобе, организује се косачки доручак и културно-забавни програм где учешће узимају певачке и фолклорне групе,  гусларска друштва из Пљеваља, Бијелог Поља, Пријепоља.

Јул,
Камена Гора

САБОР ТРУБАЧА НА КОЛОВРАТУ

Манифестацију организује Удружење грађана “Коловрат“. Манифестација из године у годину привлачи све веће интересовање и велики број посетилаца. На сабору учествују оркестари из целе Србије. Поред трубачких оркестара на манифестацији учествују певачке групе, здравичари и културно-уметничка друштва.

Јул,
Коловрат

Мед је лек за дуг век

Мед је лек за дуг век – је промотивно – продајна изложба која се у Пријепољу одржава крајем августа, а организује је Удружење пчелара општине Пријепоље уз подршку Туристичке организације Пријепоље и општине Пријепоље. Љубазни излагачи ће Вам изаћи у сусрет и одговорити на сва Ваша питања а на изложби поред пријепољских пчелара излажу и пчелари из околних места па имате прилику да на једном месту упоредите производе и одаберете онај који Вам највише одговара.

Крај августа,
Пријепоље

Пливање за Часни крст

“Пливање за Часни крст“ је манифестација коју организује Српска православна црква – епархија Милешевска и Црквена општина Пријепоље у сарадњи са Туристичком организацијом Пријепоље. Традицију пливања за Часни крст обновила је Црквена општина Пријепоље при храму Св. Василија Острошког у Пријепољу. Овај догађај, који се одржава на православни празник Богојављење 19. јануара, окупља велики број, како учесника, тако и посетилаца и представља својеврсну атракцију. Обележавање празника Богојављење почиње свечаном литургијом у храму Светог Василија Острошког Чудотворца у центру Пријепоља, након чега се организује Литија кроз центар града а завршава се пливањем за Часни крст. Победнику и свим учесницима уручују се пригодни поклони.

19. јануар,
Пријепоље

Меморијални streetball турнир „За Ивану и Саја“

Првог викенда јула, под покровитељством Општине Пријепоље, Туристичка организација Пријепоље организује меморијални турнир у баскету 3 на 3 „За Ивану и Саја“. На кошаркашком терену у Парку народних хероја 12 мушких екипа се надмеће на турниру организованом у спомен на трагично страдале у саобраћајној несрећи, Ивану Ракоњац, директорку и Сафета Саја Планић, саветника за маркетинг у Туристичкој организацији Пријепоље. Већ постојећи „streеtball“ турнир преименован је, јуна 2015. године, у меморијални турнир поводом трагичне смрти радника Туристичке организације Пријепоље. За учешће на овој манифестацији пријављују се екипе из земље и иностранства.

Први викенд у јулу,
Пријепоље

Бајрамске академије

Бајрамске академије подразумевају програмске свечаности којима се обележавају два највећа исламска празника, Рамазански и Курбан – Бајрам. Програм академија укључује учење илахија и касида које изводе хорови духовне музике из Србије, Босне и Херцеговине и Македоније. Интерпретирају се севдалинке и држе предавања и обраћања верских ауторитета Исламске заједнице у смислу бајрамских честитки и порука. Оранизатор ”Бајрамске академије“ је Меџлис исламске заједнице Пријепоља у сарадњи са Туристичком организацијом Пријепоља.

Пријепоље

Епархијска слава Светог краља Владислава

Епархијска слава Светог краља Владислава је манифестација коју организује Епархија милешевска. У оквиру манифестације организује се Свечана академија која се 06. октобра одржава у Дому културе са богатим културно-уметничким садржајима. На Свечаној академији наступају драмски уметници, солисти, ансамбли и ученици богословије као и културно уметничка друштва и гуслари који публици исказују умеће у извођењу свог дела програма. Света архијерејска Литургија у манастиру Милешеви одржава се 07. октобра, на дан када Српска Православна Црква прославља Светог краља Владислава, ктитора милешевског Вазнесењског храма. По завршетку Евхаристијског сабрања у храму велико народно сабрање код манастира Милешеве наставља се за трпезом љубави.

7. октобар,
Пријепоље

Facebook
WhatsApp
Email