ПОЧЕТНА » ПАРК НАРОДНИХ  ХЕРОЈА
a

Траговима прошлости

ПАРК НАРОДНИХ ХЕРОЈА

Парк поред реке Милешевке у Вакуфу, назван је Парк народних хероја јер је у њему постављена биста четворице хероја пријепољског краја.

Душан Томашевић Ћирко рођен у Пријепољу, 1920 – 1944. године, организатор је устанка, оснивач Подружнице Задружне омладине, секретар среског комитета КПЈ, члан Обланског комитета. Писао партизанске песме које су биле познате код народа.

Љубиша Миодраговић рођен у Пријепољу, 1913 – 1941. године, оснивач КПЈ у Пријепољу. Активно радио у радничком покрету. Мучки је убијен од италијанског окупатора, септембра 1941. године у селу Седобро.

Владимир Перић Валтер, рођен у Пријепољу, 1919 – 1945. године, као илегални радник и партијски руководилац добио је име Валтер. У току рата унапредио је илегални покрет у Сарајеву и допринео јачању партизанских јединица. Проглашен је за најспособнијег обавештајца НОР-а. Погинуо је последњег дана ослобађања Сарајева, 6. априла 1945. године. Један од најбољих ратних филмова сниман је управо по њему „Валтер брани Сарајево“.

Милосав Стиковић, рођен у Пријепољу, 1914 – 1943. године. Након што је дипломирао на Правном факултету прикључио се напредном студентском покрету. Вршио је припреме за дизање устанка. Био је заменик командира Прве Милешевске партизанске чете. На Сутјесци 1943. године показао је вештину у Трећој пролетерској бригади.

Facebook
WhatsApp
Email