ПОЧЕТНА » СИНАН – БЕГОВА ЏАМИЈА
a

На светим водама Лима

СИНАН – БЕГОВА ЏАМИЈА

Синан – бегова или Вакуфска џамија налази се у пријепољском кварту Вакуф по коме се џамија и назива. Историјат ове џамије још увек није у потпуности разјашњен. Име Синан као име ктитора је очувано кроз усмену предају. Не постоје писани документи који би потврдили идентитет градитеља Вакуфске џамије. Од неколико теорија, најрелевантнија је она архитекте Мехмеда Хаџишеховића по којој је градитељ џамије знаменити османски државник друге половине XVI века, родом из ових крајева, херцеговачки санџак – бег Синан – бег Бољанић – Бајрамагић зет Мехмед – паше Соколовића.

Вакуфска џамија је квадратне основе под четвороводним кровом. Имала је уобичајену отворену софу и трем. Данашњи изглед џамија је вероватно добила у првој половини XVIII века. Приликом реконструкције због оштећења која су настала током аустријско – турског рата, софа је затворена. Стари део џамије зидан је од ћерпича, а дограђени од камена. Приликом градње џамије коришћени су остаци материјала са непознатог локалитета из римског периода. У доњем делу минарета јасно се види прилично очувана стела на којој се налази цртеж људске фигуре. У дворишту џамије у потпуности је очуван жртвеник са натписом IOM. Верност и захвалност античком римском божанству Јупитеру изрицала се посветом на култним споменицима која је гласила IOM (Iovi Optimo Maximo). Претпоставља су ови остаци подстакли легенде да је џамија настала од преуређене цркве.

У џамији се могу видети и стари штампани примерци Кур’ана који потичу с краја XIX и почетка XX века као и камен мејташ у харему џамије.

Facebook
WhatsApp
Email