ПОЧЕТНА » СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА 1912-1919.
a

Траговима прошлости

СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА 1912-1919.

У Првом светском рату учествовао је велики број мушкараца из Милешевског (Пријепољског) округа, односно од 1912. до 1918. године борило се 1627 милешевских војника. Сви су евидентирани и уписани у документацију именом и презименом тако да је ово тачан број. Међу њима је био 51 добровољац, то су били младићи који нису били у војној обавези, али су били упорни да оду у борбу за одбрану слободе. Војници Милешеве су учествовали на свим ратиштима на којима су се водиле крваве борбе за одбрану отаџбине и били познати као веома смели, храбри и храбри борци – војници. Током ових сурових борби погинуло је 614 ратника. Историчари су утврдили да је Милешевски округ одмах иза београдских дао највећи број учесника у Првом светском рату у односу на број становника. На Солунском фронту учествовало је 217 војника из Милешеве.

Народ, а посебно преживели војници, имали су велику жељу да свим погинулим борцима подигну споменик и тако сачувају од заборава храбре ратнике који су своје животе положили на олтар отаџбине.

Спомен – пирамида је изграђена од брачког камена, уметнички осмишљена са изузетно финим детаљима, а на врху се налази бакља која јој даје лепши изглед. Налази се на тргу испред зграде Општинске управе. Рад је познатог ријечког вајара Ивана Рендића.

Споменик је обновљен у Аранђеловцу и откривен је у марту 2013. године. Радове је финансирао Нићифор Аничић, индустријалац из Јужноафричке Републике, рођен у Пријепољу.

Facebook
WhatsApp
Email