ПОЧЕТНА » СПОМЕНИК „СВЕТИТЕЉ САВА“
a

Траговима прошлости

СПОМЕНИК „СВЕТИТЕЉ САВА“

Скулптура висока три метра и тешка три тоне, постављена је испред Дома културе у цветној рондели. Рађена је од белог аранђеловачког мермера. Аутор је Миодраг Живковић, вајар из Београда иначе аутор споменика Сутјеска и споменичког комплекса у Крагујевцу. Аутор је инспирацију за скулптуру „Светитељ Сава“ нашао у лику Светог Саве на милешевској фресци која се с` правом сврстава међу најлепше у портретној уметности нашег средњовековног фрескосликарства.

Снажном идејом извођења ореола у негативу, остављајући на том месту отвор у камену кроз који се види небо, шума или сам град, остварен је ефекат својеврсног духовног прозора кроз који се Пријепоље повезује са околином (хоризонтално) и својом историјом (вертикално).

Скулптура „Светитељ Сава“ је Живковићев поклон Пријепољу у част 400 година од спаљивања моштију Светог Саве које су до 1595. године почивале у манастиру Милешеви задужбини краља Владислава.

Завршни радови на изради скулптуре обављани су у јесен 1995. управо на платоу испред Дома културе на очиглед грађана Пријепоља.

Један од сарадника на изради овог споменика био је и вајар Ајдин Путеш, који је као дванаестогодишњи дечак у лето 1946. боравио у Манастиру Милешеви у групи деце чији су родитељи страдали у рату.

Facebook
WhatsApp
Email