ПОЧЕТНА » Спорт и рекреација
a

Спорт и рекрација

СПЛАВАРЕЊЕ

Сплаварење је спуштање по мање или више дивљим рекама у гуменим чамцима. Представља својеврсну авантуру и прави спортски и туристички ужитак. Сплаварење је погодно за свакога и није потребно претходно знање из веслања. Река Лим је изузетно погодна за сплаварење и њен водостај омогућава да се скоро целе године организују туре. Поред добре забаве коју сплаварење носи, сплаварење Лимом је и одмор за очи, јер се пружа прилика да се са реке виде живописни предели Лимске долине. Општина Пријепоље и река Лим домаћини су последње етапе „Лимске регате“ која се већ више од 20 година одржава почетком јуна на траси дугачкој 134 км од изворишта Лима из Плавског језера до плаже Петровац у Пријепољу.

ПЕШАЧЕЊЕ

Пешачење на обележеним пешачким стазама је у директној вези са природом и свежим ваздухом и покреће све мишиће тела. Оно што је потребно за ову врсту активности јесте удобна одећа, обућа, и добра воља. Наравно, увек је боље изабрати природно него градско окружење, а општина Пријепоље нуди разгранату мрежу пешачких стаза кроз нетакнуту природу (преко 500 км обележених пешачко – туристичких стаза).
Kроз пријепољски крај пролази Европски пешачки пут Е7 и то две његове девијације: Бријач – Увац – Сопотница – Сјеница (у дужини од 61 км) и Ојковица-Kокин Брод-Kамена Гора-Сопотница (у дужини од 56 км).

4. Децембра 1, 31300 Пријепоље
+38133 714 637;
+38164 8289853
pkkamenagora@gmail.com

Рада Дробњака 19, 31300 Пријепоље
+38164 1569763;
+38133 782478
ssimolim@gmail.com

РИБОЛОВ

Реке Лим, Милешевка, Сељашница, Сопотница и језеро Потпећ на Лиму пружају добре услове за риболов. У Лиму и језеру Потпећ има младице, липљана, шкобаља, мрене, клена, плотице, кркуше. У притокама Лима Милешевки,  Сељашници, Дубочици, Грачаници, Сељашници и Бистрици има пастрмке. Боравак на рекама пријепољског краја омогућава незаборавне тренутке и добар улов. Све потребне информације могу се добити од Општинске организације спортских риболоваца „Лим“. Организација је основана 1951. године и броји преко 300 чланова.

Предраг Бубе Пурић, председник ООСР „Лим“
060/0715237

ЛОВ

За ловни туризам од значаја је крзната дивљач: вук, дивља свиња, лисица, зец и куна, којих има у шумама Дервенте, Јадовника, Равне Горе, Прибојне, Црног Врха, Јабуке, Бабина, Побијеника, Шербетовца, Златара и Лисе и у другим деловима пријеољског краја. Од пернате дивљачи на овом простору могу се наћи: јаребице на локалитету (Ћупова стена, Вијенац на Јадовнику и Савин лакат), тетреб (Равна Гора, Прибојна, Црни Врх, и Златар) и голуб.

На територији општине делује ловачко удружење са својих 19 секција и око 600 ловаца. Све информације о ловној сезони, цени ловачких дозвола и дозвољеном улову ловци могу добити од Ловачког удружења Пријепоље на телефон: 069/1004997.

Ловцима су на располагању и два комерцијална ловишта:

Ловиште „Шербетовац–Ожаљ–Рештево“, површине 6.529 ha, удаљено је од Београда 300 km, уз магистрални правац Пријепоље–Пљевља. Лови се срна, дивља свиња, зец и предатори. Управљач ловишта је ЈП Србија Шуме.

Ловиште Златар–Јадовник–Дубочица“  површине 25.150 ha, удаљено је од Београда 280 km, на магистралном путу Нова Варош-Сјеница. Лови се срна, дивља свиња, зец и предатори. Управљач ловишта је Balkan Eco Team, 

Facebook
WhatsApp
Email